По отношение на инфлацията сме далеч от целта еврозона, засега сме

...
По отношение на инфлацията сме далеч от целта еврозона, засега сме
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Далеч сме от еврозоната, само с единия крак сме в нея

По отношение на инфлацията сме надалеч от задачата " еврозона ", засега сме с единия крайник в нея, това стана ясно от коментара на Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските фондове.

" Когато са правени изключения, разликата в инфлацията е в границите на 0,2-0,3%, а ние не го покриваме с 4%.4, сподели той. 

От сравнителния му разбор на страховете в България и действителната обстановка в Хърватия, която към този момент одобри еврото, стана ясно, че макар сензационните заглавя и спекулата в някои магазини, като цяло сега няма повишение на инфлацията в Хърватия след влизането й в еврозоната.

" След влизането ни в еврозоната ще си спестим една огромна сума разноски, които всяка година вършим от обстоятелството, че нашият лев е вързан към еврото и го превалутираме всяка година. Държавата е единствено с единия крайник в еврозоната, което значи, че финансовите пазари ни дават единствено половината от бонуса от това да си във втората най-силна валута в света ", добави той.

Все още не можем да приказваме за таван на цените. Ние живеем в пазарна стопанска система, само че към този момент пазарът не ни дава доста аргументи да му имаме вяра, стана ясно още от думите на Пеканов.

" Агресивни, резки ограничения към момента не сме тръгнали да подхващаме. Първите стъпки, които служебният кабинет прави, след стъпките, които направи през есента по линия на горивата, по линия на превоза и енергетиката, в този момент са по линията на комерсиалните вериги ", сподели той като добави, че първите стъпки са т.нар " меки ограничения " - срещи с комерсиалните вериги и диалози с работодателските организации на които ясно е казано, България е дала на бизнеса достатъчно помощи, с цел да се преодолее инфлацията бизнеса и в този момент веригите би трябвало да поемат своята отговорност.

" Освен  честните диалози, би трябвало да се задействат и регулаторите - Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, в случай че има координирани дейности и някакъв картел. Не е обикновено в множеството европейски столици млякото да е 1 евро, във Вашингтон да е 1 $, а тук да е 3.60 лева ", добави Пеканов.

Той разяснява и концепцията за диференцирано Данък добавена стойност: " Теоретично това може да е добра мярка, само че в България не може да се каже, че докара до понижаване на цените. Може  би докара до по-малкото им повишаване, само че сега е под въпрос дали това е дейно ". 

Вицепремиерът добави, че след влизането ни в еврозоната, ще си спестим една огромна сума разноски, които всяка година вършим от обстоятелството, че нашият лев е вързан към еврото и го превалутираме всяка година.

" Държавата е единствено с единия крайник в еврозоната, което значи, че финансовите пазари ни дават единствено половината от
бонуса от това да си във втората най-силна валута в света ", уточни вицепремиерът по ръководство на европейските фондове.

Пеканов добави за bTV, че против ясните изгоди стоят страхове от спекулации и те са затова, че обособени търговски обекти могат да злоупотребят.

" Именно там страната би трябвало да е най-активна ", сподели той и добави, че

са нужни така наречен " черни " и " бели " описи за порочни и за положителни търговски практики, посредством които може да реши казусът със спекулата в този момент и след приемането на еврото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР